20 enero 2008

FESTAS DE SANT ANTONI A GATA DE GORGOS (I)

Les festes patronals de l´Arraval de Gata, dedicades al Sant Abat Antoni, patró dels animals, deuen la imatge de la Placeta a un home molt devot, que comprà a València l´escultura, li va fer festa junt amb els llauradors de l´època i deixà com a testament que el dia de la festa els seus descendents li sufragaren una missa i el volteig de campanes.
Ara fa poc més de 60 anys, es va inaugurar i beneir el santet a la Placeta. José Costa Vives, conegut popularment com el Tio Pepe Lluís, tenïa una història molt curiosa al voltant de la festa, de les cavalleries i del santet.
Després de la guerra no hi havia sant a la Placeta. El Tio Pepe Lluís tenia una aca i un cavall. Este es va posar malalt. Li digué el devot a la seua dona Teresa Signes Costa, que si l´animal s´adobava farïen el Sant. I així va passar. El Tio Pepe Lluís va viatjar a València a comprar la imatge, la va posar a la Placeta, va alquilar adornaments i montures elegants, i va fer tota una cavalcada. En aquells temps hi havia a Gata uns set-cents animals. El dia de la festa uns cinquanta van participar.
Al nostre personatge el van fer majoral d´honor i sufragador de la processó, missa i volteig de campanes. L´home vivïa al carrer Bisserot nùmero 6 del poble. Quan la cavalcada passava per sa casa, es paraven i el Tio Pepe Lluís molt gustosament convidava als portadors d´animals.
En 1976 fa un testament que donarïa motiu a la festa actual. Al setembre de 1977, quan el Tio Pepe Lluís tenïa 72 anys, va faltar. Després es va conéixer el seu llegat: A la disposició quarta del testament deia textualment:
“…Con la obligación de sufragar la Fiesta de San Antonio Abad, que actualmente sufraga el testador”. Eixa tasca la deixà als seus hereus, es a dir, als descendents de la seu dona, donat que no van tenir fills.
Ara el nebot de la dona, Francisco Mulet Signes, conegut com Paco L´Escolà, junt amb la seua dona Francisca Monserrat Torres, són hereus i testimonis d´aquell testament. Des de 1985 que es va revitalitzar la festa per uns quants Tonis del poble, especialment el veí de la Placeta, Antonio Diego, conegut popularment com Toni Porra, Paco i Francisca són majorals d´honor. Una xicoteta comissió, nomenada enguany Penya Sant Antoni, li fa festes al Sant.
Enguany, es presenten algunes novetats i algunes sorpreses. Són novetats, el I concurs de Tasta de Vins del terreny, que es farà dissabte 19 pel matí. També ho és el putxero gegant del diumenge 20. La sorpresa és que retornen les vaquetes als carrers del barri. Era 1992 quan aquella comissió va decidir fer bous. Recorde aquella bonica entrada de bous i vaques pel carrer Palmeral, pujant pel carrer Bisserot cap al carrer Moreres. Ara es tornarà a repetir la història 16 anys després. De dijous vesprada fins a dissabte, les vaquetes i bous ompliran el corro més primerenc de l´any per tot arreu de la Marina Alta.


Primera vegada que van fer vaquetes, és l´entrada pel carrer Moreres, a gener de 1992


Cavalcada


Garrofer de Sant Antoni: són la comissió de l´any que es va recuperar i plantar un nou garrofer, el 14 de gener de 1995.


Procesió


Portant al santet dins de l´església


Dia de la inauguració de la imatge del sant


MIGUEL VIVES SIGNES

 
La Asociación Cultural Alicante Vivo se reserva el derecho de moderación, eliminación de comentarios malintencionados, con lenguaje ofensivo o spam. Las opiniones aquí vertidas por terceras personas no representan a la Asociación Cultural Alicante Vivo.