10 diciembre 2007

EL MERIDIANO DE GREENWICH PASSA PER LA MARINA ALTA

El paso del Meridiano de Greenwich por la Provincia de Alicante, cruzando la Marina Alta.


La comarca de la Marina Alta té la particularitat geogràfica de ser referent per als usos horaris. Si pujem de Pedreguer cap a Alcanalí, a l´entrada de LLOSA DE CAMATXO (entitat local menor que pertany a aquest últim municipi), trobem un monument que ens recorda la fita geogràfica tan important.
Una caseta y unes rajoletes. La llegenda en castellà dalt i en valencià baix que diu "Per ací passa el meridià "0" 0 de Greenwich línia referencial per a la mesura del temps i de l´espai". En el mig, una bola del món, però en la que destaca el continent europeu i Espanya.
Un altre punt de la comarca té un molló recordatori de la mateixa curiositat geogràfica. Es tracta del començament de la carretera de El Verger cap a Pego. A uns cent metres de la rotonda de la antiga N-332, hi ha representada una bola del món.

Dels mapes Google Maps UK, el districte de Greenwich -Greenwich, Greater London -

Per altres pobles de la Marina Alta com Beniarbeig, Xaló i Calp, també passa el meridià Greenwich.
El meridià 0, també nomenat primer meridià, passa, i per això adopta eixe nom, per l´Observatori Reial de Greenwich, un antic centre astronòmic d´aquell suburbi de Londres. Aquesta mesura imaginària indica els 0 graus de longitud i a partir d´ella es mesuren tots els meridians.
En l´escola ens dia el mestre Don Joaquín, quan donaven les primeres nocions de geografia general, que el "meridiano 0 es un círculo imaginario que une los dos polos, Polo Norte y PoloSur. A partir de él, podemos medir la longitud hacia el Este o hacia el Oeste". Això tan senzill resulta molt complicat en tot l´entramat de mesures terrestres.

No sols la Marina Alta té el meridià tan famós, també la Baixa, com el poble d´Altea, o ja en altres punts de la Comunitat Valenciana, terres altes de Castelló, com Morella o Vilafamés.
Com a curiositat, hi ha un punt a la provincia de Castelló que es diu: "Grecuarenta", perquè es creuen el meridià de Greenwic i el paral·lel 40. Un vertix geodèsic així ho indica. A més, s´ha creat una associació de veïns que es diu "Associació de veïns del meridià".
Fonts: Wikipedia. Institut Cartogràfic Valencià. Google Maps UK.

MIGUEL VIVES
CRONISTA OFICIAL DE GATA DE GORGOS

 
La Asociación Cultural Alicante Vivo se reserva el derecho de moderación, eliminación de comentarios malintencionados, con lenguaje ofensivo o spam. Las opiniones aquí vertidas por terceras personas no representan a la Asociación Cultural Alicante Vivo.