27 febrero 2008

EL DIA DE LA VELLA D'AGOST

El dia de la vella al poble d'Agost és considerat festa local. Se celebra 3 setmanes després de Dimecres de Cendra. És una tradició que consisteix bàsicament en instal·lar a la porta de les cases i a les escoles diferents ninots o “velles”, que representen escenes i costums del poble. A més a més, solen incloure també cartells per fer "parlar" les velles, que normalment comenten coses referents al poble en un to satíric.



El dia de la festa, els agosters trauen prompte les seues velles al carrer. Hi ha un concurs de millor vella i millor cartell, i el jurat comença a recórrer el poble a partir de les 9:30 hores. Després de donar una volta pels carrers per a vore els ninots, tothom agafa la berena i se'n va a les casetes de camp a dinar en família, i els més joves en colla. Era típic d'este dia festiu dinar olleta en blat, tradició que s'ha perdut els últims anys.


El més curiós és que esta celebració està arrelada a vàrios llocs, sobre tot per les comarques properes. Un exemple proper el trobem a Cocentaina o li anomenen "el dia dels Nanos", i just al costat, a la Vall d'Albaida se celebra "la Vella de Quaresma".



Nanos de Cocentaina


La Vella Quaresma

 
La Asociación Cultural Alicante Vivo se reserva el derecho de moderación, eliminación de comentarios malintencionados, con lenguaje ofensivo o spam. Las opiniones aquí vertidas por terceras personas no representan a la Asociación Cultural Alicante Vivo.