20 junio 2010

VOLADISSOS

ARTICLE DE CARLES SALINAS SALINAS

Als edificis tradicionals valencians, d´una planta, dos, i fins i tot de tres, els voladissos eren la prolongació de la teulada i protegien la façana de la pluja i de la forta insolació mediterrània. Passejant pels carrers antics si alçem la vista encara podem contemplar una decoració cromàtica rica. Els mestres d´obra utilitzaven rajoles, socarrats, generalment de mides 15x30 o 20x20; montats damunt armadures de fusta, pintades seguint motius florals o geomètrics, fent combinacions de colors i caligrafies a partir de modulacions i simetries, com si foren visions de calidoscopi.

La producció ceràmica de les fàbriques d´Alacant abastia la ciutat i els pobles veïns; encara hui és possible fer un itinerari per edificis alacantins i de Mutxamel del període 1880-1930 i admirar la mestria popular.

Us oferisc una selecció dels conservats al Campello: Carrelamar i de Dalt; són del primer terç del XX. No haurien de perdre´ls en cas d´endorrocar la casa. Alguna foto mostra un niu de fang d´oroneta. Per cert, cada vegada hi ha menys nius d´oroneta davall els voladissos; convé prevenir amb alguna mesura la pèrdua d´aquests ocells migratoris. No és una qüestió romàntica, és una necessitat del desenvolupament sostenible.


Taulell ceràmic a l´Avinguda de la Generalitat, El Campello.

 
La Asociación Cultural Alicante Vivo se reserva el derecho de moderación, eliminación de comentarios malintencionados, con lenguaje ofensivo o spam. Las opiniones aquí vertidas por terceras personas no representan a la Asociación Cultural Alicante Vivo.