10 junio 2007

HOMENATGE A TERESA

ARTÍCULO DE PABLO VICEDO
“'Com un record d'infantesa, sempre recordaré a la Teresa, ballant el vals.”
Així comença “Homenatge a Teresa”, una de les cançons més recordades de l’alcoià Ovidi Montllor. De lletra emotiva i acompanyada senzillament per una guitarra, “Homenatge a Teresa” parla d’aquella que fou coneguda com “Tereseta la loca”; una dona alcoiana, trastocada per la Guerra Civil, que rodava per la ciutat.

Ovidi la recorda com una persona que, per als adults no era més que una boja estrafalaria, per als xiquets “la mestra més volguda”, ja que desvetllava els grans secrets de la vida a aquells que vullgueren escoltar-la.
La particular veu de l’Ovidi i la guitarra de Toti Soler composen aquesta peça, uns dels baluarts de la nova cançó, inclosa al disc “A Alcoi”.
Ovidi va ser cantant, però també actor, escriptor, pintor, director de teatre… És una de les figures culturals més importants dels valencians de l’últim quart del segle XX. L’any 2005, al fer 10 anys de la seua mort, es van organitzar actes d’homenatge per tots els centres culturals i universitat del País Valencià, però també de Catalunya.
Ell, l’Ovidi, és el clar exemple de l’ostracisme al qual poden condemnar a una persona a la seua pròpia terra. Des de la creació del Canal 9 fins la mort d’Ovidi al 1995 no se li va dedicar ni un minut. El dia del seu soterrament, al final, en compte de fer un programa especial (com es va demanar des de col·lectius culturals i polítics) es van traure unes imatges del soterrament i prou!! (si, eren socialistes..o això deien).
Al 2003, “l’any Ovidi”, l’ajuntament d’Alcoi, encapçalat per Jorge Sedano (PP) va donar l’esquena al Casal Ovidi Montllor i a la Comissió del X aniversari. Cap dels actes que es van fer a la capital de l’Alcoià van sersufragades per l’ajuntament.
La raó que van donar és que “encara fa massa poc temps que ha mort per a fer-li un omenatge”.
D.E.P.
Foto 2: Enrique Cerdán Tato estira de los pelos a Ovidi Montllor.


 
La Asociación Cultural Alicante Vivo se reserva el derecho de moderación, eliminación de comentarios malintencionados, con lenguaje ofensivo o spam. Las opiniones aquí vertidas por terceras personas no representan a la Asociación Cultural Alicante Vivo.