11 diciembre 2007

L'ESGLÉSIA ROMÀNICA DE CASTELL DE CASTELLS I LA FESTA DE PETRACOS

A la partida del Pla de Petracos es troba un monument sense acabar. Resisteix el pas del temps com esperant que es conta alguna cosa sobre el motiu de la seua existència. O pot ser desitjant ser acabat.
Va ser al voltant de l’any 1870 quan el sacerdot de Castells decidí recollir fons per tal d’acabar una ermita que no es sap exactament quan va començar a construir-se. Pel seu estil romànic pareix que du molts segles dreta.
Els fons que va reunir el sacerdot vàren ser robats, i després d’esta desilusió, no sols va deixar de banda el projecte, sinó també el poble. I així ham romangut les seues quatre parets de pedra durant tots estos anys.La tradició dels llauradors propietaris de les terres de Petracos es quasi tan antiga com l’existència de l’ermita.

Pareix que l’ermita fou construïda per tal que els habitants de Petracos no hagueren de desplaçar-se al poble per a assistir als servicis religiosos de l’època. Però sabem que els motius de la seua construcció mai vàren arribar a la seua finalitat.
La festa es celebrava coincidint amb els períodes que va romandre oberta la venta de Corella, situada al creuer amb la carretera que va a La Vall d’Ebo. I en el temps que va continuar tancada es va celebrar a les casetes. Mai s’ha deixat de celebrar, d’una o altra forma.
Va ser a l’any 1982, quan una comissió de festers va decidir concentrar de nou la celebració de la festa al mateix creuer, al costat de la venta, però esta volta sota unes centenàries i impressionants carrasques.
I així fins els nostres dies. El primer cap de setmana de setembre comença la festa, el dissabte amb soparet i revetlla a l’aire lliure. El diumenge ix en romeria la Verge des de Castells fins Petracos, es celebra una missa i tot seguit, com mana la tradició, es menja paella a les casetes o baix de les carrasques, al creuer, al costat de la venta.



 
La Asociación Cultural Alicante Vivo se reserva el derecho de moderación, eliminación de comentarios malintencionados, con lenguaje ofensivo o spam. Las opiniones aquí vertidas por terceras personas no representan a la Asociación Cultural Alicante Vivo.