04 noviembre 2008

RIU SEC

El Monnegre a El Campello conclou el seu trajecte i es mostra com el Riu Sec. Un camí curt des de la dessecada marjal d’Onil, però canalitza aigua de les rambles d’una àmplia conca. Rambles i riuets que han sigut sàviament utilitzats per a fertilitzar els camps i moldre el gra. Un embassament -el Pantà de Tibi-; una bassa de regulació – el Pantanet de Mutxamel; tres assuts (Mutxamel, Sant Joan i El Campello) i una densa xarxa de séquies distribuïen les aigües d’avinguda i regaven l’àrid pla,l’Horta del Camp´d’Alacant.
Poc arribava al mar i en quantitats molt irregulars; a vegades furioses inundacions que eixamplaven el llit, altres un filet intermitent. Les pluges de principis de novembre del 2007 van ser copioses en la capçalera (la Foia de Castalla, la Rambla Gavarnera, d’Ibi; el Riu de la Torre, de la Torre de les Maçanes) i van formar una làmina de pocs centímetres que va córrer cap al mar ocupant l’últim tram des de l’assut de Sant Joan al Campello. Hui, 2 de novembre, he tornat a repetir la foto. L’aigua caiguda discorre més modesta, però alimenta una vegetació singular i una fauna associada a este aiguamoll junt amb un delta de còdols blancs.
Cal mantenir aquest espai net i protegit, sobretot de la rajola.


CARLOS SALINAS SALINAS

 
La Asociación Cultural Alicante Vivo se reserva el derecho de moderación, eliminación de comentarios malintencionados, con lenguaje ofensivo o spam. Las opiniones aquí vertidas por terceras personas no representan a la Asociación Cultural Alicante Vivo.