ACTES 2009:
Dia 4 de gener:
Al caure la vesprada, arribada dels Visirs Reials que anunciaran a tot el poble de Gata, l´arribada de SS. MM. els Reis d´Orient al dia següent.
Dia 5 de gener:
18.30 hores.
Escenificació del MISTERI DELS REIS a l´Avinguda de la Pau i la Plaça de l´Església.
Acte I, Avinguda de la Pau: Poblat de Judea, prop de Betlem.
Acte II, Avinguda de la Pau: Palau d´Herodes.
Acte III, Plaça de l´Església: Portal de Betlem Vivent.
Epílog. Tots els carrers del poble: Cavalcada i repartiment de joguines i regals.
---------------
Escenificació del Misteri dels Reis Mags i Cavalcada de repartiments de joguines i regals
Arrels i consolidació de la nit màgica a Gata de Gorgos (Marina Alta)
El poble de GATA DE GORGOS no té tan sols una cavalcada dels Reis Mags. Té la representació al aire lliure del MISTERI DELS REIS, text del qual és autor Antonio Salvá Roselló. A més, té també un extens repartiment de joguines i regals per tot el poble, que completen la vespra màgica de l´Epifania.
Els Reis Mags a GATA constitueixen
El poble de Gata sempre ha fet costat a aquesta festa i l´organització de l´esdeveniment ha anat en augment any darrere anys, fins a constituir una de les SENYS D´IDENTITAT D´AQUEST MUNICIPI.
REPRESENTACIÓ
Més de 200 persones voluntàries posarán el dia 5 de gener per la vesprada una posta en escena, pròpia de les grans solemnitats i espectacles. És una manera esplendorosa de representar el Misteri de l´Epifania. La representació teatral té les seues vesants socioreligioses, polítiques i màgiques. La representació en el poblat de Judea i l´entrada d´Herodes, amb tota l´escenificació en el seu propi palau, tenen com a personatges centrals els tres Reis Mags.
Al text i personatges inicials, al pas dels temps, s´han anat afegint més i més actors aficcionats. Tot el poble és actor eixa vesprada. És un auto sacramental a l´aire lliure, és un teatre entre places i carrers.
Destaquen per la seua força teatral, el fuster, ferrer i les dones del poblat; el soldat d´Herodes al mateix lloc. El rei Herodes, la sibila Annea i els Tres Reis Mags d´Orient, al palau del rei de
Però els xiquets segueixen posant la mirada en els tres Reis d´Orient, que després de tota la representació i després d´anar a adorar al Xiquet Jesús, repartiran casa per casa, per tot el poble, regals i joguets.
Un conjunt de persones anònimes, voluntaris joves, pajes que han format part del sedici reial, juntament amb els tres reis a cavall, es distribueixen per tot el poble. Tot està organitzat. Els paquets van al seu destí. La vesprada màgica acaba de tenir un final feliç.
Els xiquets obrin els ulls a la il·lusió, esperen al rei i als pajes. La sorpresa és imminent. Carrers i places s´omplin de joguets i regals. Abans, els joves pujaven amb escales als balcons i deixaven els regals. Ara van casa per casa donant-los personalment a xiquets i grans.
HISTÓRIA DEL MISTERI DELS REIS A GATA
Aquest és, en sintesi, l´historial de la representació dels reis a Gata:
* 1946: L´origen del somni màgic per als xiquets de Gata el trobem fa 60 anys. Una quadrilla d´amics, “la Peña Recreativa ”, es decideix a fer la cavalcada. Vol recaptar fons per a fer un viatge a la final de la Copa del Rei de futbol a Madrid, però la casualitat fa que la final es faça a La Coruña i la penya al estar tant lluny, dona els diners recaptats a la parròquia. El parlament dels reis es va fer des del balcó de l´Ajuntament, amb una gran espontaneïtat per part del rei Gaspar.
* Anys 1946 als 60: La parròquia s´encarrega d´organitzar els Reis. El balcó de l´Ajuntament i l´església són els escenaris de la representació teatral. Els rectors Germans Castelló Quilis, l´un rector i l´altre vicari, juguen un paper fonamental en potenciar des de la parròquia la festa de l´Epifania en Gata.
* Dècada dels 60: Una organització juvenil s´encarrega d´organitzar la Cavalcada.
* Gener de 1968: L´autor Antonio Salvá Roselló posa el text a la representació, constituïnt l´Auto sacramental dels Reis Mags, que es representa al balcó de la casa de Don Julián Monfort, alcalde i metge del poble.
* 1972: Es confecciona un “palco” i s´escenifica davant de casa Don Julián. Eixe mateix any TVE s´interessa i grava uns minuts la representació.
* 1973: El “palco” es trasllada a un lloc ample i vistós. L´Avinguda de la Pau acull el Palau del Rei Herodes, mentre que a la Plaça de l´Església s´escenifica el Betlem Vivent, sent el primer dalt d´un remolque de tractor.
* 1992: S´estrena el text revisat i traduït al valencià, per l´autor.
* 1997: Quasi trenta anys després d´aquell escenari del “balcó de Don Julián, el metge”, es fa una nova i àmplia redacció, que es quasi la definitiva. L´autor incorpora al tercer acte i l´epílog, dos actes més. Dona cabuda a més personatges i nous escenaris. Cap de les quatre parts poden estrenar-se perquè plou eixe any.
* 1998: Es fan per primera vegada els dos actes primers, el del Palau d´Octavi August i el del poblat de la Judea , a un nou escenari, la Plaça Nova. El tercer acte, el del Palau d´Herodes, continua al mateix lloc, l´Avinguda de la Pau. L ´epílog es fa a la Plaça de l´Església.
* 2001: Es prescindix del primer acte i resten els altres dos i l´epílog.
* A partir de 2004: Es fan els dos primers actes a l´Avinguda de la Pau.