24 noviembre 2009

ELS CARRERS D'AGOST

El passat dia 16, vaig fer un article a Alicante Vivo anomenat UN (mini)PASEO POR AGOST . En este passeig pel nostre benvolgut poble, a més de disfrutar de la Fira, del bon oratge i de la simpatia de la gent, em vaig donar compte que nombrosos carrers estàven retolats amb plaques ceràmiques artesanals i que contenen una xicoteta escena al·legòrica del nom del carrer o plaça i que segon ens diu Pau Vicedo:

Les plaques ceràmiques estan totes fetes per dues persones: José Pinyero (ell signa amb ny a moltes de les seus plaques) Mira i per Reme Ivorra Pastor. Abdós són ceramistes locals. Cap dels dos ha treballat el torn i la cantereria tradicional. Més bé es dediquen a fer murals, figures i escultures de xicotet tamany. Actualment Reme té una exposició de la seua obra a la Casa de Cultura de Novelda. Les plaques ceràmiques estan fetes amb un tipus de fang molt resistent i que permet donar-li un gros adequat a les obres sense perill de que es creville, per que està composat en bona part amb xamota (la xamota és terracuita mòlta i mesclada amb el fang).
      

Foto: Pau Vicedo
   
Absolutament tots els carrers d'Agost tenen una placa ceràmica artesanal i tots estan retolats només en valencià. Hi ha carrers que per no poder representar, o no saber què representar, alguna cosa relacionada amb el nom (noms de persones, per exemple...) simplement s'ha fet una escena folclòrica del poble com les danses o la cantereria. El retolat dels carrers personalitzats va tindre molt bona acollida i va fer escola. Els últims carrers que es van obrir al poble (Carrer Joanot Martorell) han seguit la trajectòria i estàn fets de la mateixa manera, tot i que s'han incorporat altres artesans en esta tasca.
   

Carrer de Sant Ignaci: Popularment conegut com "Carrer de Fora". El seu nom ve probablement per que quan es va construir va ser el primer carrer extramurs de la vila.

        

Carrer del Portal: Conegut com "Costera de Portal". El mot portal quasi sempre que el trobem als nostres carrers ens indica que allí va haver una de les portes de la vila. A més, una vegada agafes la costera ja et trobes amb el carrer de Fora, cosa que en situa aproximadament l'emplaçament d'una de les portes d'Agost.
          


Colon: Conegut com "Carrer Nou".


Constitució: Conegut com "La placeta" o "La placeta de l'església". Era un carrer amb nomenclatura franquista i amb l'instauració de la democràcia se li posà el nom actual.
  


Petrer: Anomenat així per ser el camí vell que condueix a dita població.


Sant Pere: Probablement un dels carrers més antics del casc urbà. Reb el nom per que a l'extrem del carrer es troba l'Ermita de Sant Pere, situada just al costat de les restes del Castell.


Carer de la Font: El seu nom es degut a que als seus extrems trobem dues fonts, la de l'Abeurador i la de la Plaça. Antigament el carrer es va dir Santa Ana, per que hi havia una ermita dedicada a dita santa. Durant el franquisme li van posar Calle José Antonio i finalment se li retonà el nom popular amb l'arribada de la democràcia.




Plaça d'Espanya: el seu nom habitual és "la plaça" o "plaça de l'Ajuntament". És el centre neuràlgic de la vila. Ací se celebren actes com les Danses del Rei Moro.


PAU VICEDO I ELKIKO

 
La Asociación Cultural Alicante Vivo se reserva el derecho de moderación, eliminación de comentarios malintencionados, con lenguaje ofensivo o spam. Las opiniones aquí vertidas por terceras personas no representan a la Asociación Cultural Alicante Vivo.