03 noviembre 2009

UNA VERITAT INCÒMODA. Rubén Bodewig (InUrbe 2009)


         
La Regidoria, el Consell de la Joventut d´Alacant i l´Oficina del Pla Centre organitzen, des de l´any 2004, In Urbe, un “concurs d’accions artístiques que persegueix la revitalització i millora estètica del paisatge urbà d’Alacant, destinat a joves majors de 18 anys, els quals podran concebre intervencions plàstiques que s’instal.laran en diferents llocs del centre tradicional d’Alacant”. La cosa no sona del tot mal, acostumats com estem a pensar que les “intervencions urbanes” no són altra cosa que pintades desafortunades de grafiters maldestres, el llançament d´escultures al port o  l´escapçament de monuments diversos.
     
Es pretén, amb esta iniciativa, convertir els carrers en sales d´exposicions, generar expectació en els vianants i donar una dimensió pública a les intervencions artístiques.
    

 
Fixeu-vos com el fotògraf ha conseguit, de forma magistral, captar l´estranyament i l´impacte que provoquen les intal.lacions a la Zona Centre.
    

Les obres, ubicacions, premis i galeria fotogràfica de la convocatòria d´aquest any les teniu en este enllaç.
                 


 
 
Instal.lació BANC BOTELLA (1r Premi). El cartell de la tercera foto no sabem si pertany a la intal.lació o simplement és un avís perquè ja anem coneixent com en són, alguns, de xorissos.



 
Instal.lació PLUJA DE COLORS (2n Premi).


                                                                                   Instal.lació RUIXAT (Accèsit).                                                                                 
 
 Instal.lació ESPAI PROTEGIT: JARDÍ CONTENIDOR (Accèsit). Al fons podem admirar 
dos quadres, suposadament, d´Antonio Saura.

Instal.lació TEIXINT BALCONS (Accèsit).

 
Instal.lació CARTOGRAFIANT EL VENT (Accèsit).

UNA VERITAT INCÒMODA.

Amb “Una veritat incòmoda” (Menció Especial del Jurat) l´autor vol sensibilitzar l´espectador de la magnitud del canvi climàtic a escala global translladant-ne les conseqüències al seu entorn immediat, en este cas al carrer Sant Ferran de l´any 2150: és a dir, amb la intervenció de Rubén Bodewig el mar va tornar a cobrir, del 10 de juliol al 12 de setembre del 2009 (igual que passava al segle XVIII), l´antigament coneguda com a Plaça de les Barques o Plaça Gabriel Miró. A tal efecte es va disposar al carrer una línia de platja longitudinal de color blau amb textos que hi tenien a veure amb llocs actuals: Conservatori, empresa de duanes, club Tabaris, Col.legi d´Arquitectes, Plaça de les Barques, Correus, CAM  i Restaurant Marítim.
           

             D´aquesta manera començava Rubén Bodewig la instal.lació de “Una veritat incòmoda”.

Però, l´efecte més espectacular de la proposta cobrava vida a la nit, quan la llum de les faroles de Sant Ferran esdevenia blava i abisal i submergia el carrer en profunditats oceàniques.
Ací teniu algunes fotos de la instal.lació. Algunes estan fetes la nit del 9/7/2009 i encara no estaven instal.lades les llums blaves; en les altres,  fetes la matinada del 21/7/2009, ja es veu el carrer blau, el qual he exagerat una mica.
Tan sols em resta agrair-li doblement a Elkiko l´ajuda amb les fotos i haver-me donat  l´ocasió de penjar-les  en esta pàgina. Pense que no podia ser d´una altra manera i que és una bona ocasió de retre un petit homenatge a qui, com és el cas de Rubén, tant ha fet per “Alicante Vivo” i és, a hores d´ara, exemple d´una nova fornada d´alacantins sensibles i intel.ligents que tenen molt a dir.


 

 



 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 


        
Com a acompanyament musical, “Bamboo”, d´Antònia Font, que va d´un tauronet petit que nada amb sa taurona mare i després sopa amb son pare i sa mare.
              



FOTOGRAFIES: 
ELKIKO I CARLES.

 
La Asociación Cultural Alicante Vivo se reserva el derecho de moderación, eliminación de comentarios malintencionados, con lenguaje ofensivo o spam. Las opiniones aquí vertidas por terceras personas no representan a la Asociación Cultural Alicante Vivo.