03 octubre 2007

30 ANIVERSARIO DEL ASESINATO DE MIGUEL GRAU


Miquel Grau.
Alacant, 1977-2007

30è aniversari de l'assassinat de Miquel Grau

Acte d'homenatge: memòria, dignitat, lluita

dissabte 6 d'octubre 12:00h
Plaça dels Cavalls-Alacant

Parlament,
Música i Poesia
Organitzen:
Endavant, Maulets i Sepc

El pròxim dissabte 6 d’octubre de 2007, hi tenim un aniversari, però no és un aniversari joiós, sinó un molt trist. I és que eixe dia farà 30 anys que l’agressió d’un militant de Fuerza Nueva va segar la jove vida de Miquel Grau, militant de MCPV (Moviment Comunista del País Valencià) mentre enganxava cartells per a la cel·lebració de la diada del Nou d’Octubre.
Hui, 30 anys després del seu assassinat, el sindicat SEPC, i les organitzacions juvenils Maulets i Endavant organitzen un acte en memòria d’este succés, que va marcar la transició a la ciutat d’Alacant.
L’homenatge serà a les 12 hores del matí a la Plaça dels Cavalls (Plaza de los Luceros) i està prevista la cel·lebració d’una concentració, que inclourà un parlament, i seguidament música i també poesia.

No falteu.

"Recordar no és una qüestió política, és el dret de l’absent i l’obligació del present”

Açò passà a Alacant publicat a L'Avanç, número 113

La plaça dels Cavalls és un dels indrets més representatius, junt amb l´Esplanada, d´Alacant. Els espanyols en diuen "de los Luceros", pels 4 rosins que la decoren. A un dels seus racons, concretament al número 11, s´amaga una de les històries fosques de la ciutat. La nit del 6 d´octubre de 1977, un jove morí assassinat. Estàvem a la Transició, i la Diada del 9 d´Octubre se celebrava, aquell any, a Alacant. Miquel Grau, juntament amb altres tres membres del Moviment Comunista del País Valencià enganxava cartells de la Diada del País Valencià. Mentre aquest jove, que tenia 20 anys, complia amb el seu quefer militant, un altre jove, de 19 anys, se´l mirava des de la finestra de sa casa. La casa de la família Panadero Sandoval, propietaris d´una gasolinera a l´eixida de la ciutat i coneguts reaccionaris. Des d´allà es llançà una rajola, que impactà en el cap de Miquel Grau. Finalment, aquest moria el 16 d´octubre. Si la Diada del Nou d´Octubre celebrada a Alacant el 1977 fou multitudinària, més ho va ser el soterrar del jove comunista. 8000 persones acompanyaren el taüt, cobert per una quatribarrada, des de l´Hospital General fins a la Plaça de Bous. Allà, la policia postfranquista esperava la comitiva, impedint la continuació de la marxa. Ja ho cantà Al Tall, en una cançó-homenatge editada el mateix 1977: "no poguérem dir-li adéu, soledat de l´ai ai ai, perquè el taüt ens furtaren". Hui, trenta anys després, encara patim la Transició segrestada. El franquisme i l´oligarquia que se sustentava en ell deixà ben lligat el canvi institucional. A canvi de la legalització dels partits polítics d´oposició, l´economia de mercat i la unitat de la pàtria continuarien esdevenint els pilars d´Espanya, juntament amb la monarquia, successora en vida de Franco. La república, l´autodeterminació, o el socialisme, passaven a formar part dels silencis de l´esquerra formal. Pel camí els feixistes es dugueren Gustau Muñoz a Barcelona. A Alacant, a Miquel Grau. "Per guanyar la llibertat, soledat de l´ai ai ai, quants germans tenen que caure?"

ARTÍCULO RELACIONADO: LA MUERTE DE MIGUEL GRAU





 
La Asociación Cultural Alicante Vivo se reserva el derecho de moderación, eliminación de comentarios malintencionados, con lenguaje ofensivo o spam. Las opiniones aquí vertidas por terceras personas no representan a la Asociación Cultural Alicante Vivo.