06 enero 2008

ELS REIS MAGS A GATA ( IV )



ELS PAGES REALS ANUNCIEN EL BAN DE LA CAVALCADA

Qui no fa la vespra, no fa la festa. Diu un refrany popular. I la xicalla de Gata, ahir a la poqueta nit va, va eixir als cantons, places i llocs més habituals, per donar la benvinguda al Page Real, el qual anunciava amb un ban l´arribada dels treis Mags d´Orient per aquesta vesprada a les 18.30 hores.
Recorde aquells discursos, que escoltaven de menuts, quan l´emissari amb trompeta inclosa, deia: "Llegarán a esta población los tres reyes magos, Melchor, Gaspar y Baltasar, y traerán juguetes y regalos a los niños que se hayan portado bien". Allò que més m´agradava era el punt final del ban, que deia: "Dado en el valle de Arán a 4 de enero de ..." (i ací anaven canviant l´any, com canvia el calendari).
Feien creure als xiquets innocents i ja al final ens ho feien creure als majors, que els Reis i tot el seu sèquit estava acampat allà a les terres catalanes, per a baixar a cavall amb un dia i arribar el 5 de gener, com mana la tradició.
Ara, els pages fan el ban en valencià, però el breu discurs per a la població és quasi el mateix.
Estem ja a hores de la gran cavalcada real.



MIGUEL VIVES
CRONISTA OFICIAL DE GATA DE GORGOS

 
La Asociación Cultural Alicante Vivo se reserva el derecho de moderación, eliminación de comentarios malintencionados, con lenguaje ofensivo o spam. Las opiniones aquí vertidas por terceras personas no representan a la Asociación Cultural Alicante Vivo.