12 febrero 2008

BENALÍ, CAPITAL DE LA VALL DE GALLINERA

De les quatre Valls que té la comarca de la Marina Alta (totes a l´interior, a la muntanya), sens dubte, la de més tradició i origens moriscos és la Vall de Gallinera. Vuit poblets conformen el rosari de nuclis, alguns ja quasi despoblats que van eixint al pas de la carretera Dénia-Pego-Cocentaina.
Si deixem la ciutat de Pego i el seu poble més pròxim Atzúvia, i ens endisem per la garganta del riu Gallinera, veurem en primer lloc un antic castell defensiu i les pintures rupestres. Dalt d´un promontori s´alça el primer poblet de la Gallinera, Benirrama.
Dos kilòmetres més enllà està a vora carretera el poble que fa de capital municipal, on està la Casa del Consell, que així se li diu al nou Ajuntament, que es pot veure al costat de la ruta. Molt a prop, un parc recreatiu i al costat el col·legi públic on assistixen tots els xiquets de la Vall, el centre "Joanot Martorell".
Si enfilem carrers cap a dins, denotem de seguida el testimoni morisc entre estes cases, racons i placetes. El mateix nom del poble, com els altres set de la Gallinera (Alpatró, La Carroja, Benissili, Benissivà, la ja nomenada Benirrama, Llombai i Benitaia), tenen nom dels antepassats que poblaren aquestes terres i es feren forts, fins la seua expulsió farà l´any que ve 400 anys.
Al voltant de tres carrers importants, Carrer de dalt, d´enmig i de baix, s´entrecreuen els altres. A més està el carrer de la Font. La Font Concepció té la seua història. Es va fer en 1957, com resa la llegenda, en record de María Cortell. Dos xorros no paren de traure aigua gelada, fent resó de poble, de vida...i després caminem cap a l´església. Menuda però molt ben restaurada. La parròquia de Benialí té l´advocació al patró Sant Roc, que presideix l´altar.

MIGUEL VIVES SIGNES


 
La Asociación Cultural Alicante Vivo se reserva el derecho de moderación, eliminación de comentarios malintencionados, con lenguaje ofensivo o spam. Las opiniones aquí vertidas por terceras personas no representan a la Asociación Cultural Alicante Vivo.