29 febrero 2008

GATA, LA LLEGENDA-TRADICIÓ DE L´ARBRE BLANC I EL CRIST

El veïnat de Gata de Gorgos i pobles del voltant li tenen una estima gran a la imatge menuda (la creu sols medix 75 centímetres) al patró dels gaters, el Santíssim crist del Calvari, la qual es custòdia durant tot el any esperant les festes majors, a l´ermita del Tossalet.

En 1762 el Pare Mulet Antonio Vicente Mulet Monfort (1691-1770) donà al poble la imatge del Crist del Calvari, el patró, que ell mateix es va trobar diuen que a les aigües de Dénia. Es mana construir-se un santuari i el 12 de febrer de 1770 fou beneïda ja l´ermita i tretze dies més tard es feia la primera missa.

La devoció al "Cristet" està envoltada per una llegenda, mitat tradició mitat veritat, que es conta des del segle XIX. És la llegenda de l´arbre blanc i els francesos. Es diu que les tropes napoleòniques van estar a Gata de 1808 a 1813 i és quan va succeir el que es coneix com a cas de "L´arbre blanc". Al veure les tropes que no hi havia gent a les cases del poble, van pujar cap a l´ermita a buscar als veïns, que s´havien refugiat dins del santuari del Crist. Arribant a mitat pujada del que s´anomena Calvari, a l´altura d´on estava un "arbre blanc", que té les fulles blanques per un costat, va eixir una llum cegadora des de dins de les reixetes de la porta de l´ermita, fulminant als cavalls i als seus genets. Cap a davant no podien passar, cap arrere sí.
I així va ser, diu la tradició i llegenda, com el veïnat de Gata es va salvar dels francesos.

En 1960, el pintor local José Costa Signes, donà a l´Ajuntament un magnífic quadre, on es representava la tradicional llegenda. El quadre de "l´arbre blanc" es va col·locar, en un principi, al saló de plens.
Miguel Vives
Cronista Oficial de Gata de Gorgos

 
La Asociación Cultural Alicante Vivo se reserva el derecho de moderación, eliminación de comentarios malintencionados, con lenguaje ofensivo o spam. Las opiniones aquí vertidas por terceras personas no representan a la Asociación Cultural Alicante Vivo.