09 febrero 2008

LES FLORS DE L´AMETLLER: LA MARINA ALTA S´OMPLI DE NEU VEGETAL SOBRE ELS CAMPS


Ja ha florit l´ametller. Les bonances del gener i febrer ens donen l´estampa com la va veure el gran escriptor alacantí Gabriel Miró per aquestes terres.

Deixem que parle Miró per a descriure al frutal:
"Estos árboles impacientes, ligeros, frágiles, exquisitos, dejan una espiritualidad, una melancolía sutil en el paisaje, y traen a nuestra alma la inquietud que inspiran algunos niños delgaditos, pálidos, de mirada honda y luminosa, que hacen temer más la muerte'. ¿Por qué florecen estos árboles tan temprano? ¿No parece que voluntariamente se ofrezcan al sacrificio, que quieran consolar al hombre enseñándole que han de quemarse y deshojarse muchas ansias antes de que cuaje la deliciosa fruta del alcanzado bien?..".

S´arrepleguen estos preciosos fragments al seu "Libro de Sigüenza" (1917).
I el cavaller Sigüenza va passar per estes terres. Els ametllers són de fa una setmana a Alcanalí i Murla, a la Vall de Pop, prop d´on Gabriel Miró va residir un temps, al poble de Parcent.
Però els ametllers els descriu també el refranyer valencià. Diuen: "Darrere el carrer hi ha un ametller" o aquell altre "Pel mes de gener, floretes veuré". També es diu: "A despit del gener, floreix l'ametller". I seguint el calendari es diu: "El bon ametller floreix pel gener" o este altre: "Flor d'ametller al gener, no arriba a fi de bé".
Des d´ara a març, la Marina Alta sobre tot el seu interior s´ompli d´una catifa blanca, dalt i baix dels arbres. És la flor de l´ametller.
Salutacions.



Miguel Vives

 
La Asociación Cultural Alicante Vivo se reserva el derecho de moderación, eliminación de comentarios malintencionados, con lenguaje ofensivo o spam. Las opiniones aquí vertidas por terceras personas no representan a la Asociación Cultural Alicante Vivo.