13 julio 2008

PEDREGUER: LA CATEDRAL DE BOUS AL CARRER

És, sens dubte, el poble que millor cuida l´espectacle de bous al carrer a la Marina Alta.
És la catedral d´aquesta tradició.

Ara està en plenes festes patronals, fins el dia 20.
Pedreguer té al voltant pobles tan coneguts com Ondara, Gata i Beniarbeig. A un tir de pedra de la N-332 i de la autopista A-7 (eixida d´Ondara) és molt coneguda pel caràcter fester i de poble conservador de les seues tradicions. El "monument" dels Pòrxens, l´Ajuntament, les carrosses, les entrades pel carrer Gata, tot l´espectacle dels palcos a la Plaça Major i més recentment els sopars al carrer. Els espectacles amb el bou i la cursa popular són alguns dels actes més destacats de les festes, que el poble de Pedreguer fa en honor de Sant Bonaventura màrtir.
La comissió de festes d´enguany, com la de quasi tots els anys, prepara vint entrades de bous i vaques i nombrosos espectacles amb el bou i les ganaderies com a protagonistes: concursos, bou embolats, bous serrills, per això es pot considerar la catedral del bou al carrer.
Les festes van començar el divendres 11 amb el pregó fester a càrrec del periodista valencià de Canal 9 TVV, Paco Nadal.


Ahir dissabte, 12 de juliol, a més de la ja clàssica Volta a Peu, que organitza el Club d’Atletisme Cametes, hi havia escacs i per la nit va ser la presentació de les festes 2008, al pati del col·legi Alfàs, amb l´actuació de la cantant Soraya.
Hui diumenge també hi haurà esport: petanca i pilota valenciana.
A les 12 tindrà lloc la tercera entrada de bous i després solta de vaquetes. Per la vesprada, abans de la quarta entrada de bous, serà la típica "entrada de la murta", que estarà acompanyada per la banda de música de Pedreguer i la "colla Ocaive" del poble. Després de l´entrada, hi haurà concurso de vacas.


El dilluns 14 s´iniciarà amb la cinquena entrada de bous a les 8 del matí. Després a les 10, hi haurà esmorzar amb truita gegant. A les 12 del migdia, será la sisena entrada de bous. A les 19 hores, la setena entrada i mitja hora més tard, entrada de "caixons i mansos". A continuació, es soltaran bous serrils, amb l´organització i col·laboració de l´associació cultural "Passió pels bous".
El dia de la festa major serà dimarts 15, festivitat de Sant Bonaventura màrtir. Hi haurà passacarrers, missa solemne, ofrena i processó. Al dia següent, 16 de juliol, festa de la Mare de Déu del Carme, amb missa solemne a la residencia del mateix nom.

Seguiran les entrades i actuacions de bous i vaques, jònecs pels xiquets, sopars populars, espectacles musicals i el divendres 18 serà el dia de les quintades. Dissabte 19 estarà dedicat al desfile de grups a peu i carrosses, acompanyat per la "Colla Els traginers" i la banda de música de Pedreguer. A la 1 serà el concert de rock al pati del col·legi "Alfàs" amb l´actuació dels “Mojinos Escozios”.
Diumenge 20 se celebra la festa de Sant Roc, últim dia festiu a Pedreguer.
Salutacions

MIGUEL VIVES SIGNES

 
La Asociación Cultural Alicante Vivo se reserva el derecho de moderación, eliminación de comentarios malintencionados, con lenguaje ofensivo o spam. Las opiniones aquí vertidas por terceras personas no representan a la Asociación Cultural Alicante Vivo.