09 noviembre 2008

LA VALL DE LAGUAR

La Vall de Laguar és un municipi que està format per quatre pobles: Fontilles, Campell (o Poble de Baix), Fleix(o Poble del Mig) i Benimaurell (o Poble de Dalt). La població arriba quasi a 900 habitants i es troba a la comarca de la Marina Alta. La Vall de Laguar és coneguda per les seues cireres, però també perquè el terme disposa de diverses rutes senderístiques de gran interés. Una de les rutes més interessants és la del barranc de l'Infern (clica per a llegir). El nom prové de l'àrab "Al-Agwar", que significa les coves.
Horta de Benimaurell
La història de Vall de Laguar, es pot dir, que comença en el segle XIII, sota el govern del llegendari Al-Azraq. Aquest cabdill es va aixecar en armes contra la corona d'Aragó, revolta que va suposar un gran obstacle per a les conquestes del rei aragonès Jaume I. En arribar les tropes de Jaume I a les portes del seu domini, Al-Azraq va signar un tractat, pel qual es va acordar una treva de tres anys i el vassallatge al rei aragonès. A la tardor de 1247 Al-Azraq va trencar la treva perquè les tropes cristianes pressionaven els territoris del seu senyoriu, però al seu alçament van seguir deu anys d'exili. En 1276 va encapçalar de nou una gran rebel·lió, però va ser vençut a la fi d'abril de 1276. Al juliol del mateix any mor també Jaume I, el seu fill Alfons acabarà amb la rebel·lió entre 1277 i 1278 .
A la zona, el raïm s'aprofita per a fer vins o misteles, més cap a la costa per a panses
Vall de Laguar va ser últim reducte de la revolta dels moriscs valencians. Al novembre de 1609, davant la seva debilitat es van rendir i van ser expulsats definitivament i conduïts al nord d'Àfrica. El 14 de juny de 1611, la Vall de Laguar era repoblada mitjançant escriptura de nova repoblació, per agricultors procedents de l'illa de Mallorca.
Carrasques impressionants a l'eixida de Benimaurell
Un gual impossible
La Vall té una elevada pluviometria, així disposen de nombroses font per tot el terme.
A la imatge "la Font del gel".


La "Font de Benimaurell" està situada a la part més baixa del casc urbà.

Zona d'esbarjo al costa de la font
Llavador de Benimaurell. Les seues aigües venen de la "Font de Benimaurell",
i després de passar per ací són conduides a les hortes.


Al costat del llavador hi ha un altre surtidor d'aigua

Tanca per a protegir les hortes

El carrer per a fer les partides de pilota

Hi ha racons on pareix que s'haja detingut el temps

A les zones d'ombra, el reixiu perdura passat mitjorn
Plaça de Benimaurell


Dues imatges que recorden a altres latituds

Vista general del Campell i detall del seu campanar

El margalló, que decora el paissatge de tota la Marina Alta

Localitza La Vall de Laguar al nostre mapa de Panoramio

 
La Asociación Cultural Alicante Vivo se reserva el derecho de moderación, eliminación de comentarios malintencionados, con lenguaje ofensivo o spam. Las opiniones aquí vertidas por terceras personas no representan a la Asociación Cultural Alicante Vivo.