07 junio 2013

EL FONDÓ DE LES NEUS I LES SEUES PINTURES MURALS (PART 1)


El 6 d’abril va celebrar el Centre d’ Estudis Locals del Vinalopó la seua assemblea anual que sol organitzar en algun dels municipis d’aquestes terres. En aquesta ocasió l’acollida va ser al Fondó de les Neus. El poble es localitza en una de les valls del Vinalopó Mitjà, a 367 metres sobre el nivell del mar. El terme municipal és de 69 km2 i compta amb 3037 empadronats (INE, 2012).

Com ve sent habitual, primer vam visitar el patrimoni històric, li va seguir la reunió de treball, que va concloure amb un dinar de gemanor per a recuperar forces i gaudir d’un arròs amb conill i caragols; tot regat amb un vi negre de 14 graus. El lloc de trobada va ser la Plaça de la Vila emmarcada per les cases més antigues, entre elles l’ajuntament. Des d’aquest punt i pujant per una costera arribarem a l’església parroquial, esplèndid mirador sobre la vall tancada cap al sud per l’ombria de la Serra de Crevillent.

 L’església de la Mare de Déu de les Neus va ser erigida en 1746 pel bisbe d’Oriola Juan Elías Gómez de Terán, sobre una antiga ermita de Sant Pere. L’edifici consta d’un pòrtic o nàrtex previ, aspecte comú a altres ermites i xicotetes esglésies rurals. L’interior consta d’una nau central i a un costat i a l’altre tres capelles d’escassa profunditat. El resultat és una comunicació diàfana entre els peus i la capçalera.

En el 2007 es va procedir a rehabilitar la coberta, la torre-campanar i els paraments. En el transcurs de les obres es va produir la troballa de pintures barroques, possiblement de finals del segle XVII i primeres dècades del XVIII, que decoren la volta i els murs laterals. La iconografia religiosa representada ve acompanyada per motius antropomorfs, zoomorfs i florals. Es tracta d’un dels pocs testimonis de pintura mural en una església de la zona, per la qual cosa l’Institut Valencià de Conservació i Restauració va emprendre un programa complet de recuperació finalitzat en 2011. El Fondó de les Neus té més recursos d’interés per a la seua visita, però sens dubte la contemplació reposada d’aquestes imatges conviden al turista cultural; a molts que es troben en un ràdi de menys d’una hora de desplaçament.








Des de l´església, ombria de la Serra de Crevillent




Damunt el tossal la parròquia de la Mare de Déu de les Neus




Altar principal







Nau central de tres trams coberts per voltes vaïdes






Iconografia franciscana







Continua ací

CARLES SALINAS

 
La Asociación Cultural Alicante Vivo se reserva el derecho de moderación, eliminación de comentarios malintencionados, con lenguaje ofensivo o spam. Las opiniones aquí vertidas por terceras personas no representan a la Asociación Cultural Alicante Vivo.