04 enero 2008

ELS REIS MAGS A GATA ( III )


ESCENIFICACIÓ DEL MISTERI DELS REIS MAGS A GATA

Les famílies de Gata i comarca tenen una cita amb la història, amb el patrimoni cultural local, a la vesprada del dissabte 5 de gener. El carrer més simbòlic del poble, l´Avinguda de la Pau s´omplirà de desitgos, de cares sonrients. La inocència prendrà part en les vides no sols dels menuts, sinó també dels majors.

Durant dos hores, es podrà presenciar la representació del Misteri dels Reis Mags. Més de tres-centes persones, conciutadans i veïns de Gata, donaran vida a múltiples personatges, que van ser creats i disposats en escena per l´autor del text Antonio Salvá Roselló en 1968.
La nit màgica es tornarà purament teatral i amb els actes a l´aire lliure, com si d´un guió medieval es tractara, els decorats i els actors imprimiran el realisme que mereix cadascun dels moments.
L´aventura de "fer Reis" no és a Gata moderna. Es remunta a més de 75 anys. Centenars de persones han donat vida a algun personatge, han treballat al voltant d´aquesta posta en escena. Des de fa 40 anys posa orde als passatges aquell "Auto" que tots coneguem i estimem.
Però corren temps moderns. Canvien escenes, canvien actors i paraules. La representació pren un altre cos. Atravessem una muralla i com si passarem el temps cap a darrere.
Ens espera la primera part de les tres que conformen tot l´entramat representatiu. Un poblat, els seus habitadors, les tasques diàries, i sorggix d´entre ells un profeta. Al poblat arriben Sant Josep i la Mare de Déu buscant posada, també es creuen amb els Reis Mags.


De part a part del carrer La Pau, mentre admirem els canvis de llum, el córrer dels personatges, ens trobem un canvi espectacular. La segona part està en marxa. Conversen escrivà i cortesà. L´entrada del rei Herodes de la Judea és un dels moments més esperats de la vesprada-nit. El poderós monarca investiga, escorcolla. Arriben els tres Reis Mags, els amics dels xiquets i grans.
La pompositat dels tres cetres reials es fa visible en tot moment i ja no abandonarà el poble de Gata, ni en el repartiment de regals i joguets, que es tot un epílog brillant d´aquesta representació. Torxes, estandarts, cavalls, pages. És la fastuositat del moment.
Herodes els rep i els enganya. Però cavila. A la sibil·la Annea qüestiona. Moments impresionants, dignes de les millors tragicomèdies. S´esgarra el cel, fum, foc i soroll. És l´anunci del destí final d´Herodes.
I com es fa a les millors representacions a l´aire lliure, poble i actors, actors i poble, es traslladen a interpretar la tercera part. El caliu dels veïns fa força prop de la cova de Betlem. A la Plaça de l´Església, junt als animals, acudixen Reis, pastors i pobladors, a adorar al Xiquet Jesús. L´escena final és el gran colofó teatral. L´àngel baixant de la torre és on culminen les escenes i donen pas a la cavalcada de la il·lusió.

Per tant, amics, si podeu acudiu a arropar als actors de la representació, del gran teatre a l´aire lliure que ens ofereixen els actors aficcionats del poble de Gata. Acudiu amb les bufandes posades, passareu un poc de fred, perquè el temps així ho porta, però els xiquets hui, demà homes grans i fets, agraïran als seus progenitors haver-los portat a l´escenari mateix, on es confon poble i actors, actors i poble, com en els millors teatres. Tots aquells que han muntat per a nosaltres l´espectacle, estan esperant-nos, no els fem de costat.

MIGUEL VIVES SIGNES
Cronista oficial de Gata de Gorgos

 
La Asociación Cultural Alicante Vivo se reserva el derecho de moderación, eliminación de comentarios malintencionados, con lenguaje ofensivo o spam. Las opiniones aquí vertidas por terceras personas no representan a la Asociación Cultural Alicante Vivo.