26 enero 2008

TROBEN UNA CRIPTA A L'ESGLÉSIA DE TIBI

L'interés d'un rector nouvingut a Tibi per datar l'antiguitat de l'església ha propiciat el descobriment de què podria ser un dels elements patrimonials més destacables del municipi, junt amb el pantà i el castell. La curiositat per la decoració barroca de la cúpula, junt amb el que pareixia una taca d'humitat, va portar al sacerdot Manuel Chouciño a preguntar als veïns si el temple havia sigut objecte d'alguna reforma significativa.

En efecte, en 1965 s'havia repintat tot l'interior, ocultant els frescos que fins llavors havien adornat el sostre.El testimoni dels obrers que havien realitzat eixa reforma també ha permés descobrir la cripta que ocupa tot el subsòl de la nau central, i que fa 43 anys es va reomplir de terra. Chouciño calcula que, segons les cates realitzats i la superfície existent, baix l'església podrien haver sigut soterrades unes 1.000 persones fins al segle XIX.


El rector estima que podria tractar-se de veïns de Tibi adscrits a la confraria de la Mare de Déu del Rosari, hui desapareguda però de gran popularitat en èpoques passades. Quant als frescos, podrien ser originals de la construcció del temple -finals del segle XVII- i, segons el parer de les cates i els testimonis, es creu que narren escenes de la vida d'Adam i Eva.La cripta i els frescos, explica el rector, van sucumbir en la reforma de 1965 per la pretesa "busca de la funcionalitat" que se seguia en l'època, i segons la qual cosa tot l'antic d'alguna manera destorbava. Ara, la intenció és escometre una rehabilitació en profunditat de tota l'església, que no sols traga de nou a la llum els elements descoberts, sinó que pose en valor l'edifici i tot l'art que alberga. L'objectiu final és, d'acord amb l'Ajuntament, fer que l'església siga seu de "un museu conjunt d'etnografia i religiositat", en el que s'exhibirien totes les peces artístiques que es conserven en la parròquia. Entre elles, Chouciño destaca un crucifix de plata amb motius gravats per ambdós cares, i que mostra als evangelistes en la cara anterior i a Santa Maria Magdalena en la posterior. Així mateix, es destaparien els frescos que també s'ha comprovat que hi ha en la capella. Tota l'actuació podria tindre un cost aproximat de 600.000 euros, el que requerirà de l'ajuda d'altres administracions. Per això, apel·la a "conscienciar a tots els estaments públics", amb tal d'aconseguir el suport necessari.

 
La Asociación Cultural Alicante Vivo se reserva el derecho de moderación, eliminación de comentarios malintencionados, con lenguaje ofensivo o spam. Las opiniones aquí vertidas por terceras personas no representan a la Asociación Cultural Alicante Vivo.