13 enero 2011

BENISSA RECORDA ELS VOLUNTARIS PER LA LLIBERTAT

Aclaració d'Alicante Vivo: Aquest article havia de publicar-se fa uns messos. Per desgràcia va coincidir amb el canvi de presidència de l'associació i no va ser publicat quan tocava (junt a moltes més coses que es van quedar al tinter i estem actualitzant). Des d'ací volem demanar-li disculpes al seu autor Carles Salinas, gran amic nostre, assegurant-li que no tornarà a passar.



En aquests dies Benissa (la Marina Alta) està desenvolupant unes jornades d’Homenatge a les Brigades Internacionals. Elles van aportar solidaritat en aquesta població amb qui lluitaven contra el feixisme, el qual es va alçar en armes contra el govern legítim del Front Popular; va véncer militarment després de tres anys de guerra, però que, malgrat això, no va poder arrancar els valors que defensaven amb les seues vides els voluntaris, hòmens i dones, de tot el món que veien a Espanya un preludi de ço que s´endevindrà el 1939-45. Mentre tant els governs dels Estats Units, França i Gran Bretanya miraven a un altre costat i no van ajudar a la democràcia española; tanmateix voluntaris dels seus països van vindre a compartir la lluita de la República contra Franco, Hitler i Mussolini. Diverses iniciatives estan recuperant el testimoni exemplar dels brigadistes, hui en un món globalitzat en què governs poderosos no donen suport amb decisió la lluita dels pobles saharauí i palestí per la seua llibertat. I així s’ha recordat en les jornades.

El Casal Cultural de Benissa-ACPV (Acció Cultural del País Valencià), amb la col•laboració de la Seu Universitària La Marina-Universitat´d’Alacant, la Colla de Xirimiters Pere Bigot i l’Ajuntament de Benissa, hi han organitzat una sèrie d’actes. Debestreta el 27 d’octubre, va començar la conferència Dones austríaques en les Brigades Internacionals, a càrrec d’Irene Filip, de l’Arxiu de la Resistència Austríaca i filla d’un brigadista a Espanya. El 30 es presentà la nova denominació del parc davant de la Casa Feliu com Parc dels Internacionals, amb parlaments de representants de l’Ajuntament, del Casal i dels brigadistes. El 7 de novembre es conclouran les Jornades al cementeri municipal amb un acte d’homenatge als voluntaris que van morir a Benissa.


Irene Filip

Al període 1936-39 la població benissera era d’uns sis mil habitants; hui són 15254 (INE 2009), dels quals el 44% són estrangers, majoritàriament alemanys i britànics. Les fotos que seguixen intenten recrear l’espai vivencial dels antifeixistes. La Casa Feliu era la casa pairal dels Feliu, un dels llinatges amb més patrimoni territorial en la Marina. Ací les Brigades instal•laren un hospital per a malalts de tuberculosi; huit dels brigadistes van morir i estan soterrats en un panteó del cementeri municipal. Prop, i també un punt elevada, van muntar el març 1937, en el Convent dels frares franciscans (1612) un centre de repòs i de permisos per als seus combatents, ampliat posteriorment com a hospital militar de convalescència. Per fi, el 9 d’abril de 1938, 237 brigadistes ferits i el personal sanitari van ser evacuats a Catalunya.

Per tal conservar-ne el record en l’imaginari cívic, l’Ajuntament va convocar un concurs públic per a alçar una escultura en honor dels Internacionals. L’obra triada va ser de Rafael Carrió, i es va inagurar en aquest Parc el 2007. És una composició de 600 quilos de peces d’acer formada per dos marcs quadrats, que representen les dos portes obertes de Benissa als defensors del República; també hi ha una creu cúbica que simbolitza el servei sanitari que van prestar en la guerra, i una estrela de tres puntes emblema de les Brigades Internacionals. Ara es completa el memorial donant nom al parc enfront de Casa Feliu, des d’on s’albira el Mediterrani i el Penyal d´Ifac. Fet i fet, recordar aquella lluita per la llibertats democràtiques no és una qüestió romàntica, és un exercici de responsabilitat necessari en els temps actuals.


Façana Casa Feliu i Monument a les Brigades
Internacionals, obra de Rafael Carrió

Placa del monument

[Per a saber més consulteu Joan Josep Cardona Ivars: “Hospitals militars a Benissa en la guerra del 36”, en Bernabeu Mestre, J. i altres (eds.): Higiene i salubritat en els municipis valencians: 1813-1939. Benissa: Institut d´Estudis Comarcals de la Marina, 1997.]

BENISSA EN FOTOS


Muntanyes de Benissa

Casa Feliu



El Convent. 1634 i segle XVIII


Biblioteca municipal Bernat Capó


Casal dels Joves. Segle XVI

Casa Cabrera-Abargues. Finals del segle XVIII



Casa dels Torres

Carrer de l'Àngel

Llotja. Segles XVI-XVII

Seu de la Universitat d'Alacant

Església vella o de Sant Pere

Antic Hospital de la Vila. 1790

Escoles graduades. 1924

I A CONTINUACIÓ, DIVERSES VISTES
DELS CARRERS DE BENISSA









CARLES SALINAS

 
La Asociación Cultural Alicante Vivo se reserva el derecho de moderación, eliminación de comentarios malintencionados, con lenguaje ofensivo o spam. Las opiniones aquí vertidas por terceras personas no representan a la Asociación Cultural Alicante Vivo.