03 diciembre 2011

EXPLORADORS D'ESPANYA

Aquest article tan sols vol afegir unes línies de text explicatives al ric material gràfic que presenta. Tanmateix servisca com homenatge anònim als Exploradors d’Alacant que iniciaren el camí de l’escoltisme al temps que la seua fundació europea, així com a mon pare i el seu germà, que tingueren la sort de pertànyer a aquest moviment. Les fotos que adjunte tracten quatre temes. Grup d’Exploradors d’Espanya, tropa d’Alacant, una foto. El segon tema correspon a la celebració del Jamboree de Barcelona, del qual adjunte prova periodística (1). El tercer tema correspon a una excursió a Alcoi (Alacant) i altra al Benacantil (Alacant) d’un grup d’Exploradors posterior al primer. Per últim, el quart tema consisteix en unes fotos més recents, d’una reunió de antics exploradors, de la qual a hores d’ara desconec la data, possiblement anys 60. S’aprecien dues èpoques ben diferenciades entre les fotos d’exploradors d’Alacant. Les anteriors a 1930, i les que van del 1935 al 1936. Mentre que en les primeres els exploradors observen una vestimenta i complements oficials (panyoleta, insígnies, bandera, etc.), en les segones, hi ha una carència d¡aquests elements, llevat del banderí, possiblement per la diferència d’anys entre ambdues situacions o perquè no corresponen a la mateixa organització o grup d’exploradors. Bandera Foto d’alt valor per la seua qualitat en primer lloc i pel contingut mateix de la foto (1), doncs apareix la bandera de la tropa d’Alacant i el seu guia, a mode fundacional o demostrant la seua consolidació.


Aquesta foto mereix un comentari detallat, donada la qualitat i antiguitat de la foto. Podem observar els següents detalls:

- en la bandera s’observa el símbol dels exploradors dels anys 20, la flor de lis, i al bell mig el rogle amb la llegenda “Siempre adelante” i una estrella de cinc puntes central

- una uniformitat força completa (panyoleta, barret, pantalons, mitges, calcer)

- un par de banderins que pogueren representar a un par de patrulles, una d’elles representant un cangur

- un guia condecorat

- simbologia als uniformes de jerarquia i distincions



Jamboree Barcelona

Tres fotos de la celebració d’un Jamboree internacional Scout, aprofitant l’Exposició de Barcelona de 1929. Les fotos recullen seqüències de l’esdeveniment. En la primera apareix la tropa d’Exploradors d’Alacant. En la segona apareixen molts més exploradors, possiblement d’altres zones. I en la tercera apareixen els exploradors realitzant diverses tasques. No arribe a entendre com un esdeveniment com el Jamboree Internacional que se celebrà a Barcelona en 1929, pot passar tan inadvertit a la gran majoria de planes web espanyoles que he consultat, ans al contrari, per la qualitat i quantitat dels assistents, hauria d’estar documentat amb detall.




Excursió a la Font Roja (Alcoi) i al Benacantil (Alacant)

En juliol del 1936 un grup d’exploradors realitza una excursió de 7 dies a la Font Roja, paratge inestimable d’Alcoi i altra al Benacantil (Alacant). En aquestes fotos s’arrepleguen diferents moments de l’excursió i s’observa que ostenten un banderí de patrulla arlequinat.







Reunió d’antics exploradors d’Alacant

En aquests moments, desconec l’any i motiu, tan sols puc afegir que se celebrà al col.legi Maristes d’Alacant, i el grup Scout amfitrió fou Brownsea, també d’aquesta orde. Els assistents saludant als membres del grup Brownsea.




Per últim, afegisc una foto del meu pas pel grup Scout Lucentum d’Alacant, anys 70, fa molt de temps desaparegut, i on passí uns dels millors moments de la meua infància i del que tan sols guarde agraïment i enyor.


MIQUEL ÀNGEL MARTÍNEZ RUIZ


Notes:

(1) He signat amb una marca d’aigua aquelles fotos que considere susceptibles de ser utilitzades per tercers con ànim lucratiu.

(2) ABC 22/08/1929 Edició del matí, pàgina 31 i La Vanguardia, 1/9/1929, pàgina 16.

http://hemeroteca.abc.es/nav/Navigate.exe/hemeroteca/madrid/abc/1929/08/22/031.html

http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1929/09/01/pagina-16/33234397/pdf.html

 
La Asociación Cultural Alicante Vivo se reserva el derecho de moderación, eliminación de comentarios malintencionados, con lenguaje ofensivo o spam. Las opiniones aquí vertidas por terceras personas no representan a la Asociación Cultural Alicante Vivo.