16 abril 2011

ASSEMBLEA I PASSEIG PER BIAR (I)

El 26 de març passat es va celebrar a Biar l’assemblea anual del Centre d’Estudis del Vinalopó. Altres vegades hem informat sobre les activitats d’aquesta associació (vore ACÍ i ACÍ)

Biar va ser l’escenari perfecte per a verificar la conservació del patrimoni històric, cultural i natural com el millor recurs del turisme d’interior, sostenible i sense sorolls. Molts aspectes del sol i platja hauran de replantar-se per tal de no esgotar el territori.

Abans de la sessió de treball, ens va rebre l’alcaldessa en el saló de plens de l’Ajuntament i, al seu parer, ens va destacar una de les claus de l’èxit del model: l’estima per allò propi des de l’acollida als visitants i els nous veïns. Altres factors han facilitat el bon fer urbanístic a Biar, per descomptat millorable com en tots els municipis. No està al litoral, sota una brutal pressió immobiliària i de càlcul de plusvàlues utilitzant els PGOU i els convenis urbanístics. El creixement demogràfic ha sigut molt lent: en 1900, 3550 habitants; en 2010, 3703 censats (INE), per a un terme municipal de 98 km2 i agrupada la seua població en un nucli a 700 metres sobre el nivell del mar. A més, molt ben comunicat amb els eixos Villena-Alacant/Madrid i Castalla-Alacant/Alcoi-València.

Després de la recepció passegem pel nucli antic guiats per l’arqueòloga Ruth Falcó. La mirada fotogràfica quedà desbordada pels 360º possibles. Però vull comunicar-vos algunes imatges suggeridores. Aneu a Biar i contempleu sense presses. Gastronomia de qualitat, embotit tradicional, mel, torró, ceràmica vidriada de la bona i sendes per la muntanya. El Castell, el de la línia Biar-Busot (1244), ja és visitable després d´una acurada restauració. Altre capítol són les festes de Moros i Cristians, de forta personalitat.

Va ser un feliç encert que la Universitat d´Alacant muntara una Seu al vell convent dels fares franciscans, a extramurs de la vila.


Antic convent franciscà. Actual Casa de Cultura i Seu de
la Universitat d'Alacant. Segles XVII-XVIII

L'església. Escut de Maria Assumpta
Ajuntament 1795-1895

Façana platereseca de la parroquia
de la Verge de l'Assumpció (1519)

L'1 original

Picaporte

Picaporte

Corriola

Corriola

Una altra corriola

Antiga casa del rector parroquial

Jardí i hortet de la casa parroquial

Costera amunt del castell

Saló de plenaris de l'Ajuntament

Detall del Saló de Plenaris


CONTINUA ACÍ

CARLES SALINAS


 
La Asociación Cultural Alicante Vivo se reserva el derecho de moderación, eliminación de comentarios malintencionados, con lenguaje ofensivo o spam. Las opiniones aquí vertidas por terceras personas no representan a la Asociación Cultural Alicante Vivo.